Verblijvingsbeding maar een kleintje op komst?

Verblijvingsbeding maar een kleintje op komst?

Met een baby erbij verandert er meer dan je denkt – tijd om ook naar andere zaken te kijken, zoals een testament en voogdij.

Gefeliciteerd! Er komt een baby aan, en daarmee ook een hele nieuwe wereld aan verantwoordelijkheden. Misschien hebben jullie al een verblijvingsbeding vastgelegd. Dat is mooi, want dat geeft zekerheid voor de achterblijvende partner als er ooit iets onverwachts gebeurt. Maar met een kind erbij verandert er meer dan je denkt – tijd om ook naar andere zaken te kijken, zoals een testament en voogdij.

Wat is een verblijvingsbeding en wat regelt het (en wat niet)?

Een verblijvingsbeding zorgt ervoor dat gezamenlijke spullen bij overlijden van de ene partner naar de andere gaan. Handig, want dat voorkomt dat de langstlevende partner in een lastige financiële situatie belandt en bijvoorbeeld jullie huis moet verkopen. Maar zodra er een kind is, wordt het complexer. Kinderen hebben namelijk recht op een deel van de erfenis. Dus ook al gaat alles naar de overblijvende partner, je kind kan later zijn of haar deel alsnog opeisen.

Waarom een testament op maat handig is

Als je het goed wilt regelen voor zowel je partner als kind, biedt een testament de oplossing. In een testament kun je veel gerichter je wensen vastleggen – en dat geeft rust. Dit zijn de belangrijkste redenen waarom je een testament zou willen opstellen:

Voogdij regelen: Mocht er iets gebeuren met jullie beiden, dan kun je in je testament aangeven wie de zorg voor je kind krijgt. Zo weet je zeker dat er iemand is die jullie wensen kent en waar jullie achter staan.

Eerlijke verdeling van bezittingen: Met een testament zorg je ervoor dat je partner in de woning kan blijven wonen, zonder dat je kind op latere leeftijd zijn of haar aandeel in het huis kan opeisen. Je kunt een balans vinden tussen zekerheid voor je partner en het recht van je kind op een deel van de erfenis.

Minder erfbelasting: Door een slimme verdeling via het testament kan de belasting op de erfenis een stuk lager uitvallen, waardoor je kind later niet onnodig veel belasting hoeft te betalen.

Wat als je geen testament hebt?

Regel je niets, dan valt je erfenis onder de standaard wettelijke verdeling. Je kind heeft dan recht op een deel, ook al hebben jullie een verblijvingsbeding. Dat kan in de toekomst problemen opleveren, bijvoorbeeld als je partner niet genoeg liquide middelen heeft om je kind uit te betalen. En zonder testament heb je ook geen voogdij vastgelegd, wat betekent dat een rechter uiteindelijk bepaalt wie de zorg voor je kind krijgt als jullie er niet meer zijn.

Ons advies? Sta stil jullie toekomst.

Als je al een verblijvingsbeding hebt, ben je al goed op weg, maar een testament kan de puntjes op de i zetten voor jou en je gezin. Met een testament maak je alles concreet, voorkom je verrassingen en weet je zeker dat alles goed geregeld is – voor je partner én je kind. Zo geef je jezelf rust en zekerheid, en kun je je volledig richten op wat écht belangrijk is: de komst van jullie kleine.

Terug naar berichten

Testament

Wacht niet langer, regel het direct

Ontdek hoe je stap voor stap een testament opstelt en regelt wat belangrijk voor je is.

Ik regel het nu